AKTUALIZUJTE STRÁNKU: Stiskem kláves F5 obnovíte plný obsah této stránky.
Mapa Zlato Cena zlata Spotová cena zlata

Cena zlata



Čas: 19.03.2024 9:10:27 2153.03
$/Oz
ČASTO VÁS ZAJÍMÁ:
Co znamená zkratka Oz? Zkratka Oz značí jednu troyskou unci. Hmotnost jedné troyská unce, častěji psáno jako trojská unce, odpovídá 31,1034768 gramů ryzího zlata v metrické soustavě. Název pochází od francouzského města Troyes, kde se v ní poprvé obchodovalo již v období středověku. 1 kilogram je 32,15 troyských uncí. Hmotnost troyské unce, se kterou pracuje zlatnický průmysl je tedy vyšší, než je váha 'běžné' anglosaské unce.
Které burzy určují cenu zlata? Jednou z nejdůležitějších burz, na kterých se obchoduje se zlatem spolu s dalšími komoditami, je největší futures burza na světě, New York Mercantile Exchange (NYMEX). Cena zlata v elektronickém obchodování na NYMEXu se průběžně mění během obchodních hodin od neděle do pátku od 0:00 do 23:15 (SEČ). Další důležitá obchodní centra jsou v Tokiu (TOCOM), Curychu (Zurich Gold Pool) a Hongkongu (Hong Kong Mercantile Exchange; HKMEx).
Jaké jsou ceny zlatých slitků? Přehledné ceny zlatých slitků všech dostupných gramáží naleznete na ceník slitků... Ceny jsou aktualizovány denně. Údaj o aktualizaci ceny slitků je součástí stránky. Cena zlatých slitků je vůči burzovní ceně 'virtuálního' zlata navýšena o výrobní a distribuční náklady rafinérií, tzv. premium. Premium je obvykle ve výši jednotek procent a liší se dle gramáže slitku. U menších slitků je větší.
Jaká je sazba daně (DPH) na zlato? Investiční zlato je osvobozeno od daně, resp. je účtováno v sazbě 0 procent. Toto osvobození platí ve všech zemích EU. Zlaté mince a zlaté slitky osvobozené od daně však musí splňovat zákonem stanovené podmínky. Více na DPH při prodeji zlata...
CHCETE VĚDĚT VÍC?

ZLATÉ MINCE ZARUČUJÍ ANONYMITU VLASTNICTVÍ
Technologie ražby investičních mincí nedovoluje jejich označení sériovými čísly. Mince jsou proto anonymní a poskytují svému majiteli větší soukromí při nakládání s nimi. Tato výhodná vlastnost však může být na přítěž v situaci, kdy potřebujete prokázat vlastnictví zlatých mincí. Například v případě jejich zcizení.
SLITEK MUSÍ MÍT SÉRIOVÉ ČÍSLO
Každý slitek tak může být vždy jednoznačně identifikován. Podobně jako u číslovaných bankovek, lze následně i u investičních zlatých slitků sledovat jejich původ a transakce s nimi prováděné. Číslo musí být vyraženo přímo do slitku. Uvedení identifikačního čísla na přiloženém certifikátu není z hlediska zákona o DPH dostačující. Neoznačený slitek nemůže být od DPH osvobozen.
SVATOVÁCLAVSKÁ KORUNA S DPH NEBO BEZ?
Svatováclavská koruna je stejně jako mnoho uměleckých předmětů vyrobena ze zlata vysoké ryzosti, splňující zákonné požadavky. Protože se však nejedná ani o platnou minci, ani o slitek z akreditované rafinérie, probíhal by její případný prodej s daní. Proto si pamatujte, že ne všechno zlato může být obchodováno legálně bez DPH.
TROYSKÁ UNCE NENÍ UNCE
Troyská unce představuje hmotnost odpovídající 31.1 gramům v metrické soustavě. Označuje se zkratkou Oz. Je nejrozšířenější měrnou jednotkou ve světě investičního zlata. Zejména pak co se týká investičních zlatých mincí. Ty se razí obvykle právě ve hmotnosti jedné troyské unce a jejich částí. Poloviny, čtvrtiny a desetiny. I cena zlata na burze se udává vůči jedné Oz. Prostá unce však má hmotnost pouze 28 gramů. Proto je slovo troyská u nás důležité!
SLITEK MUSÍ MÍT SÉRIOVÉ ČÍSLO
Každý slitek tak může být vždy jednoznačně identifikován. Podobně jako u číslovaných bankovek, lze následně i u investičních zlatých slitků sledovat jejich původ a transakce s nimi prováděné. Číslo musí být vyraženo přímo do slitku. Uvedení identifikačního čísla na přiloženém certifikátu není z hlediska zákona o DPH dostačující. Neoznačený slitek nemůže být od DPH osvobozen.
Zlatemince.cz - Investiční zlato. Zlaté investiční mince. Zlaté investiční slitky. Stříbrné mince. Limitované ražby a medaile Pražské mincovny, České mincovny a Mincovny Kremnica, mince ČNB a NBS. ©2003-2024 Zlaté mince - Numismatika. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování textů a fotografií je bez písemného souhlasu zakázáno.

RESPEKTUJEME VAŠE SOUKROMÍ.

Tyto stránky upravujeme pro vaše individuální požadavky pomocí cookies. Jsou bezpečné, bezplatné a umožňují nám 'ladit' tyto stránky a nabízet ve slevě zboží dle vašich osobních preferencí. K jejich použití je vyžadován váš souhlas. Více podrobností se dozvíte na stránce cookies ...