AKTUALIZUJTE STRÁNKU: Stiskem kláves F5 obnovíte plný obsah této stránky.
Mapa Česká mincovna

Bedřich Smetana


Náhled Averzní strany - Bedřich Smetana Náhled Reverzní strany - Bedřich Smetana
VYPRODÁNO
dlohodobě nedostupné


NA ŽÁDANKU O ŽÁDANKÁCH
SPECIFIKACE
Stříbrná pamětní medaile
Autor: Jaroslav Bejvl
Rytec: Lubomír Lietava
Ražba: Česká mincovna

průměr: 50 mm
hmotnost: 42 g
ryzost stříbra: 999/1000 Ag
hrana hladká s opisem

provedení proof - limit 1000 ks

Bedřich Smetana

Bedřich Smetana. Stříbrná pamětní medaile.Bedřich Smetana. Stříbrná pamětní medaile.


jak získat vzácné, vyprodané mince



Chcete vědět, co znamenají zkratky Proof | B.k. | Patina ?

VÍTE, ŽE: Česká mincovna a.s. není státní podnik? Je to běžná, soukromá společnost. V Čechách žádná státní mincovna neexistuje! Obě české mincovny, Pražská i Česká splňují technické požadavky ČNB, kladené na ražbu oběhových mincí ČR.
ČNB prodává pamětní mince jen ve specializovaných prodejnách numismatiky.

KATEGORIE

České medaile ze zlata, stříbra, platiny Medaile s kulturní tematikou

VÝHODY

Diskrétní balení zásilky
Plné pojištění zásilky v ČR i v SK

SPECIFIKACE

Stříbrná pamětní medaile
Sádrový model: Jaroslav Bejvl
Rytec Lubomír Lietava
Ražba: Česká mincovna a.s.
Emitent: Česká mincovna a.s.
Emitentem není Česká národní banka!
Nejedná se o oficiální, státní emisi České republiky...

průměr: 50 mm
hmotnost: 42 g
ryzost stříbra: 999/1000 Ag
hrana hladká s opisem

provedení proof - limit 1000 ks

ČASTO VÁS ZAJÍMÁ
Česká mincovna není státní podnik? Není. Česká mincovna a.s. je soukromá firma. Zřizovatelem České mincovny (ČM) není ani Česká republika, ani Česká národní banka. V České republice navíc působí dvě české mincovny. Česká a Pražská mincovna. Obě jsou privátní mincovny, razící mince na zakázku.
Česká mincovna nevydává české mince? Ne. České mince vydává výhradně Česká národní banka, nikoliv Česká mincovna. Autentické české mince musí mít vyznačenu nominální hodnotu v platné české měně (Koruna česká, zk. Kč) Na českých pamětních mincích jsou uváděny nominální hodnoty: 200 Kč, 500 Kč, 2000 Kč, 2500 Kč, 5000 Kč a 10 000 kč. Největší česká mince zhotovená v jediném exempláři má nominální hodnotu 100 000 000 Kč.
Proč je na české minci cizí královna? Protože nejde o českou minci. Portrét anglické královny je jasným znamením, že se nejedná o českou minci. I když je motiv mince věnován českému tématu, nebo je mince vyražena v Čechách, nelze tyto exotické ražby vydávat za české mince. Ze zákona je českou mincí pouze mince vydaná Českou národní bankou. Popis a vyobrazení každé české mince je součástí sbírky zákonů. Dalším rozlišovacím prvkem nečeských mincí je nominální hodnota v Novozélandských dolarech nebo v měně ostrovního státu Samoa.
Kdo vykupuje mince České mincovny? Medaile České mincovny můžete nabídnout ke zpětnému odkupu přímo výrobci. Další možností, je vydražení medaile v elektronické aukci, které pořádáme v pravidelných intervalech. Poslední možností je výkup medaile za cenu drahého kovu. Medaile je v tomto případě předána do rafinérie k přetavení.


Bedřich Smetana Bedřich Smetana (2. března 1824 - 12. května 1884) – geniální český hudební skladatel. Autor cyklu symfonických básní Má vlast, opery Libuše a dalších děl, patřících mezi české národní klenoty.

Bedřich Smetana se narodil v rodině zámeckého sládka Františka Smetany v Litomyšli, jako jeho jedenácté dítě a zároveň první syn. Poměrně zámožný otec byl milovníkem hudby a syna už ve čtyřech letech nechal učit hrát na housle, později na klavír. Malý, ale zároveň neobyčejně talentovaný Smetana, tak poprvé veřejně vystoupil už v šesti letech. Na akademii filozofů v Litomyšli okouzlil publikum předehrou k Aubertově opeře Němá z Portici.

Ve škole, s výjimkou první třídy, ke vzorným žákům nepatřil. Situace se zhoršila poté, kdy se rodina přestěhovala do Jindřichova Hradce. Po ukončení základní školy studoval v Jihlavě, Havlíčkově Brodě a v Plzni. Už v době gymnazijních studií Smetana složil dvě polky: Louisinu a Jiřinkovou. Přesto si uvědomoval, že jeho znalosti kompozice nejsou dokonalé, a proto odjel do Prahy, kde se tři roky učil pod vedením slepého hudebního profesora Josefa Proksche.

Otcova ekonomická situace se zhoršovala a nemohl si už dovolit udržovat syna na studiích. Proto si Bedřich přivydělával jako učitel hudby v rodině hraběte Leopolda Thuna. V té době komponoval hlavně instrumentální skladby, jeho snem bylo stát se slavným klavíristou (klavírní cyklus Bagately a Impromptus, 1844). V roce 1847 podnikl koncertní turné, které však skončilo neúspěchem.

Smetana toužil pomoci probouzejícímu se národu v hledání jeho identity, patřil ke generaci umělců Národního divadla.

Na podzim revolučního roku 1848 založil v Praze hudební ústav a příští rok se oženil. Jeho rodinné štěstí ale netrvalo dlouho: tři z jeho dcer postupně zemřely. Nejvíce Smetanu zasáhla smrt hudebně talentované Bedřišky, na jejíž památku složil klavírní Trio G moll.

V roce 1856 odjel do švédského Göteborgu. Při cestě navštívil svého dlouholetého přítele Ference Liszta. Ten jej inspiroval k napsání symfonických básní Richard III. (1858), Valdštýnův tábor (1859) a Hakon Jarl (1861). Do Prahy se Smetana vrací v roce 1861. Zatímco v zahraničí už získal značný ohlas, na domácí scéně se teprve musel prosadit. K uznání mu dopomohla jeho první opera Braniboři v Čechách, která po uměle vyvolaných odkladech zazněla až v roce 1866. O necelý půlrok později Smetana operou Prodaná nevěsta přesvědčil o svém talentu i většinu těch, kteří o něm dosud pochybovali. Úspěch mu otevřel brány do Prozatímního divadla, kde se stal dirigentem.

V roce 1868 představil svoji třetí operu Dalibor a začal pracovat na Libuši, kterou bylo později slavnostně otevřeno Národní divadlo. O šest let později měla premiéru komická opera Dvě vdovy. Bohužel krátce potom Smetanu potkala další tragédie: tehdy již známý skladatel přišel o sluch. Přesto začíná pracovat na monumentálním cyklu symfonických básní Má vlast. V roce 1875 odešel do ústraní ke své dceři, kde dále komponoval (opery Hubička, Tajemství, Čertova stěna, instrumentální skladby České tance a další).

V té době už bojoval s dotírající těžkou nemocí, která jej dovedla až do pražského ústavu pro choromyslné, kde 12. května 1884 zemřel. Podle posledních výzkumů je pravděpodobné, že jeho nemoc byla způsobena vleklým zánětem, v důsledku úrazu z dětství.

Výkup zlata je u nás stejně snadný, jako jeho prodej. Investiční mince Maple Leaf je nejmenší dostupná investiční mince. Vyberte si investiční zlaté mince světových značek. Představíme vám je. Vyberte si investiční zlaté slitky značek Argor-Heraeus, Pamp nebo Münze Österreich.
Kilo zlata je výmluvným symbolem bohatství. Zlatý slitek švýcarské značky Pamp zdobí nádherná plastika bohyně hojnosti. Investiční slitky hmotnosti jedné troyské unce (1 Oz) tvoří základ investičního portfolia. Nejprodávanější zlatou cihlou se letos opět stává investiční slitek o hmotnosti 100 gramů.
VYUŽIJTE NAŠI BEZPLATNOU LINKU

800 222 800
Pokud jsme na stránkách zlate-mince.cz nezodpověděli všechny vaše otázky, zavolejte nám! Zeptejte se na vše, co byste rádi věděli. Na bezplatné telefonní lince 800 222 800 vám rádi vysvětlíme vše co vás zajímá. Bezplatná linka je v provozu každý pracovní den od 8:00 do 16:00 hod. Naši operátoři jsou připraveni odpovědět na všechny vaše dotazy.
Poradíme vám s výběrem vhodných mincí a slitků. Doporučíme vám vhodný reprezentativní dar pro vaše blízké, nebo obchodní partnery. Informujeme vás o aktuální ceně investičního zlata. Dozvíte se podrobnosti o vaší objednávce. Rádi odpovíme na vaše dotazy. Naši specialisté mají 21 let zkušeností s prodejem investičního zlata. Obraťte se na nás s důvěrou. Těšíme se na vaše zavolání.
POZNÁMKA
Medaile není zobrazena ve skutečné velikosti. Kliknutím na obrázek se zvětší.
K medaili je dodáván certifikát potvrzující její parametry. 

DPH 21% v ceně

Prodej zboží s místem dodání mimo Českou republiku podléhá dle § 110 zvláštnímu režimu jednoho správního místa a daň z přidané hodnoty podléhá legislativě příslušného státu.

KREDIT
Kredit pro věrnostní program ZLATÉ MINCE
kód: CRM38 nákupem získáte +4,00 ZM


HODNOCENÍ UŽIVATELŮ
4,8

Hodnotilo 4 sběratelů

Hlasovat mohou pouze
přihlášení uživatelé!


SDÍLEJTE S PŘÁTELI
ČASTO HLEDÁTE
mince a medaile z oblasti, která vás osobně zajímá. Možná vaši pozornost zaujmou právě tato témata:

zlato stříbro
ČASOPIS MINCE A BANKOVKY
Jediný v Čechách a na Slovensku. Získáte exkluzivně pouze u nás.

Počiatky razby grošov v Uhorsku a kremnická mincovňa

Razba grošov v Uhorsku za vlády Karola Róberta (1307– 1342) patrí síce medzi krátke, ale o to zaujímavejšie epizódy uhorského mincovníctva.

Jej začiatky sú doložené listinou vydanou Karolom Róbertom vo Visegráde 21. marca 1330, ktorou kráľ oboznámil prelátov a barónov Užskej župy o prenájme Smolníckej komory.

Čo je však dôležité, v listine sa presne vymedzuje akosť uhorských grošov a denárov. Na základe tejto najstaršej známej zmienky B. Hóman logicky posunul začiatok produkcie grošov na rok 1329 a správne usúdil, že môže byť spojená s udelením privilégií pre Kremnicu v predchádzajúcom roku. V listine vydanej vo Visegráde 17. novembra 1328 sa pojednáva o udelení privilégií pre kremnických hostí a zaručujú sa im slobody, aké majú v Kutnej Hore (Kuttunbana). Ďalej dostali hostia do slobodného užívania pás zeme dlhý dve míle, slobodnú voľbu richtára, prísažných a súdnu autonómiu. Spomínaný dátum sa všeobecne považuje za dobu založenia mincovne v Kremnici. Na tomto mieste však musíme poznamenať, že ťažba rúd tu prebiehala oveľa skôr. Dôkazom toho je aj fakt, že v spomínanej listine je Kremnica uvádzaná ako Cremnychbana, čiže sa tu už ťažili kovy a existovalo tu sídlisko. Pre nás je dôležité to, že príchodom hostí z Kutnej Hory, v ktorej bola v tej dobe jedna z najvýznamnejších mincovní vtedajšej Európy, sa začala dôležitá etapa uhorského mincovníctva.

Celý článek naleznete v časopise Mince a bankovky č. 3/2014.



PRAŽSKÝ HRAD NA EURU

První česká euro bankovka (?)

Na veletrhu Sběratel stála 50 korun, ale jeho nominální hodnota je „nula“. Ta prodejní bude asi časem mnohem vyšší. Řeč je o první české „euro suvenýrové bankovce“. Česká republika se tak připojila k sběratelskému fenoménu. Sbírání „zero euro suvenýrů“ je jednou z nejrychleji rostoucích oblastí sběratelství v Evropě.

Není překvapením, že hlavním motivem „české strany“ bankovky je panorama Pražského hradu. Bankovky na v ýstavišti v ydával speciálně upravený bankomat a podle zkušeností ze Slovenska, kde již v yšlo suvenýrů několik. Byl předpoklad, že všech 8000 kusů (dva z celkových deseti tisíc jdou profesionálním obchodníkům) bude rychle vyprodáno.

Až 400 euro
Není divu, cena prvních slovenských „nulových euro suvenýrů“, které se prodávaly za dvě (opravdová) eura, je dnes i 120 eur (v případě motivu s Bratislavským hradem, na kterém byla tisková chyba). Německé „zero euro“ vydané v limitovaném nákladu v roce 2016 jako suvenýr fotbalového klubu MSV DUISBURG se dnes prodává dokonce za 400 eur.

Celý článek naleznete v časopise Mince a bankovky č. 5/2018.

VÍCE O ČASOPISU DALŠÍ ČLÁNKY

NEAKTIVNÍ COOKIES

Vypnuté cookies nám nedovolují ladit tyto stránky dle vašich preferencí. Jejich aktivací nám umožníte lépe pečovat o vaše pohodlí. Více o cookies.
©2003-2024 Zlaté mince - Numismatika. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování textů a fotografií je bez písemného souhlasu zakázáno.

RESPEKTUJEME VAŠE SOUKROMÍ.

Tyto stránky upravujeme pro vaše individuální požadavky pomocí cookies. Jsou bezpečné, bezplatné a umožňují nám 'ladit' tyto stránky a nabízet ve slevě zboží dle vašich osobních preferencí. K jejich použití je vyžadován váš souhlas. Více podrobností se dozvíte na stránce cookies ...