SADA 6 STŘÍBRNÝCH MINCÍ ŠPIČKOVÉ KVALITY obsahuje šest pamětních mincí České republiky, které byly vydány Českou národní bankou. Sada obsahuje mimo jiné i minci s tématem výročí 20ti let naší národní měny! Subjektem oprávněným k prodeji těchto mincí je smluvní partner ČNB, firma Zlaté mince - Numismatika, která pro Vás připravila tuto dárkovou kolekci českých mincí.

Textová alternativa


ČNB
20. výročí založení ČNB a vznik české měny

Dvousetkoruna je ražena ze slitiny obsahující 925 dílů stříbra a 75 dílů mědi a vydává se ve dvojím provedení, v běžném a špičkovém (proof), které se liší povrchovou úpravou a provedením hrany. U mincí špičkové kvality je pole mince vysoce leštěné a reliéf je matován, hrana je hladká s vlysem „ČESKÁ NÁRODNÍ BANKA * Ag 0.925 * 13 g *“. Mince běžné kvality mají hranu vroubkovanou. Průměr mince je 31 mm, hmotnost 13 g a síla je 2,25 mm. Stejně jako u každé ražby mincí jsou i u těchto mincí povoleny odchylky v průměru 0,1 mm a v síle 0,15 mm. V hmotnosti je povolena odchylka nahoru 0,26 g a v obsahu stříbra odchylka nahoru 1%. Na lícní straně pamětní mince je český lev, přes jehož vyobrazení se prolíná nápis „ČNB“. Pod vyobrazením českého lva je označení nominální hodnoty mince se zkratkou peněžní jednotky „200 Kč“. Na mezikruží je název státu „ČESKÁ REPUBLIKA“, který částečně zasahuje do mezikruží. Minci razila Česká mincovna, její značka tvořená kompozicí písmen „Č“ a „M“ je nad písmenem „Č“ ze slova „ČESKÁ“. Motivem rubové strany pamětní mince je průčelí budovy ústředí České národní banky v Praze, přes které je ztvárněn motiv rubové strany 1 Kč mince. Při levém, horním a pravém okraji pamětní mince je opis „20 LET ČNB A ČESKÉ MĚNY“. Při spodním okraji pamětní mince jsou letopočty „1993“ a „2013“. Autorem pamětní mince je akademický sochař Vladimír Oppl. Jeho značka je nad letopočty vztahujícími se k výročí. Ke každé minci se dodává katalogová karta bílé barvy s podtiskem, na níž je popis mince a její plastické vyobrazení.
ČNB
Aloys Klar
Aloys Klar
Dvousetkoruna je ražena ze slitiny obsahující 925 dílů stříbra a 75 dílů mědi a vydává se ve dvojím provedení, v běžném a špičkovém (proof), které se liší povrchovou úpravou a provedením hrany. U mincí špičkové kvality je pole mince vysoce leštěné a reliéf je matován, hrana je hladká s vlysem „ČESKÁ NÁRODNÍ BANKA * Ag 0.925 * 13 g *“. Mince běžné kvality mají hranu vroubkovanou. Průměr mince je 31 mm, hmotnost 13 g a síla je 2,2 mm. Stejně jako u každé ražby mincí jsou i u těchto mincí povoleny odchylky v průměru 0,1 mm a v síle 0,15 mm. V hmotnosti je povolena odchylka nahoru 0,26 g a v obsahu stříbra odchylka nahoru 1%. Na lícní straně mince je motiv ruky, kterou je čteno Braillovo písmo na Pichtově psacím stroji. Pod vyobrazením ruky je označení nominální hodnoty mince se zkratkou peněžní jednotky „Kč 200“. Na psacím stroji je název státu „ČESKÁ REPUBLIKA“. Ve spodní části psacího stroje je ukázka abecedy v Braillově písmu. Pod vyobrazením psacího stroje je v Braillově písmu nápis „Aloys Klar“. Minci razila Česká mincovna, její značka tvořená kompozicí písmen „Č“ a „M“ je vpravo od psacího stroje. Na rubové straně mince se nachází portrét Aloyse Klara, který je v pravé části částečně překryt vyobrazením budovy Klarova ústavu slepců a podpisem Aloyse Klara. Při levém okraji mince je opis „ALOYS KLAR“. Vlevo od portrétu jsou letopočty „1763“ a „2013“. Autorem mince je pan Branislav Ronai. Jeho iniciály tvořené spojenými písmeny „BR“ jsou pod límečkem na portrétu. Ke každé minci se dodává katalogová karta šedivé barvy, na níž je popis mince, její plastické vyobrazení a v Braillově písmu vyražený text „Aloys Klar“.
Aloys Klar
Založení klášteru Zlatá koruna


Založení klášteru Zlatá koruna
Dvousetkoruna je ražena ze slitiny obsahující 925 dílů stříbra a 75 dílů mědi a vydává se ve dvojím provedení, v běžném a špičkovém (proof), které se liší povrchovou úpravou a provedením hrany. U mincí špičkové kvality je pole mince vysoce leštěné a reliéf je matován, hrana je hladká s vlysem „ČESKÁ NÁRODNÍ BANKA * Ag 0.925 * 13 g *“. Mince běžné kvality mají hranu vroubkovanou. Průměr mince je 31 mm, hmotnost 13 g a síla je 2,35 mm. Stejně jako u každé ražby mincí jsou i u těchto mincí povoleny odchylky v průměru 0,1 mm a v síle 0,15 mm. V hmotnosti je povolena odchylka nahoru 0,26 g a v obsahu stříbra odchylka nahoru 1%.

Na lícní straně mince je klášterní kostel Nanebevzetí Panny Marie, v jehož pozadí je znak kláštera Zlatá Koruna. Pod vyobrazením kostela Nanebevzetí Panny Marie je označení nominální hodnoty mince se zkratkou peněžní jednotky „200 Kč“. Při levém, horním a pravém okraji mince název státu „ČESKÁ REPUBLIKA““. Minci razila Česká mincovna v Jablonci nad Nisou. Její značka tvořená kompozicí písmen „Č“ a „M“ je při pravém okraji mince. Na rubové straně mince je rozeta z kostela Nanebevzetí Panny Marie. Při obvodu mince je opis „ZALOŽENÍ KLÁŠTERA ZLATÁ KORUNA“, letopočty „1263- 2013“ a iniciály autora mince, akademického sochaře Zbyňka Fojtů, které jsou tvořeny spojenými písmeny „FZ“.

Ke každé minci se dodává katalogová karta krémové barvy, na níž je popis mince a její plastické vyobrazení.

Založení klášteru Zlatá koruna
Josef Bican


Josef Bican
Dvousetkoruna je ražena ze slitiny obsahující 925 dílů stříbra a 75 dílů mědi a vydává se ve dvojím provedení, v běžném a špičkovém (proof), které se liší povrchovou úpravou a provedením hrany. U mincí špičkové kvality je pole mince vysoce leštěné a reliéf je matován, hrana je hladká s vlysem „ČESKÁ NÁRODNÍ BANKA * Ag 0.925 * 13 g *“. Mince běžné kvality mají hranu vroubkovanou. Průměr mince je 31 mm, hmotnost 13 g a síla je 2,3 mm. Stejně jako u každé ražby mincí jsou i u těchto mincí povoleny odchylky v průměru 0,1 mm a v síle 0,15 mm. V hmotnosti je povolena odchylka nahoru 0,26 g a v obsahu stříbra odchylka nahoru 1%.

Na lícní straně mince je Josef Bican v dresu fotbalového klubu Slavia na pozadí děleného štítu s pěticípou hvězdou. Při levém, spodním a pravém okraji mince je název státu „ČESKÁ REPUBLIKA“ a označení nominální hodnoty mince se zkratkou peněžní jednotky „200 Kč“. Minci razila Česká mincovna, její značka je při horním okraji dvousetkoruny. Na rubové straně mince je portrét Josefa Bicana. Při pravém okraji mince je opis „JOSEF BICAN“ a při levém okraji mince jsou letopočty „1913“ a „2013“. Autorem mince je Mgr. Petr Horák. Jeho iniciály, které jsou tvořeny spojenými písmeny „HP“, jsou za letopočtem „2013“.

Ke každé minci se dodává katalogová karta zelené barvy, na níž je popis mince a její plastické vyobrazení.

Josef Bican
Otto Wichterle


Otto Wichterle
Dvousetkoruna je ražena ze slitiny obsahující 925 dílů stříbra a 75 dílů mědi a vydává se ve dvojím provedení, v běžném a špičkovém (proof), které se liší povrchovou úpravou a provedením hrany. U mincí špičkové kvality je pole mince vysoce leštěné a reliéf je matován, hrana je hladká s vlysem „ČESKÁ NÁRODNÍ BANKA * Ag 0.925 * 13 g *“. Mince běžné kvality mají hranu vroubkovanou. Průměr mince je 31 mm, hmotnost 13 g a síla je 2,2 mm. Stejně jako u každé ražby mincí jsou i u těchto mincí povoleny odchylky v průměru 0,1 mm a v síle 0,15 mm. V hmotnosti je povolena odchylka nahoru 0,26 g a v obsahu stříbra odchylka nahoru 1%.

Na lícní straně mince se nachází název státu „ČESKÁ REPUBLIKA“, označení nominální hodnoty pamětní mince se zkratkou peněžní jednotky „200 Kč“ a text „MĚKKÁ KONTAKTNÍ ČOČKA“. Část textů překrytá vyobrazením kontaktní čočky je zaostřená, zbývající část je rozostřená. Minci razila Česká mincovna, její značka tvořená kompozicí písmen „Č“ a „M“ je při spodním okraji mince. Na rubové straně mince je vyobrazen portrét Otty Wichterleho. Do portrétu částečně zasahují texty „OTTO WICHTERLE“ a letopočty „1913“ a „2013“. Autorem mince je MgA. Josef Oplištil. Jeho iniciály, které jsou tvořeny spojenými písmeny „OJ“, se nacházejí nad jménem „WICHTERLE“. Část portrétu a textů překrytá vyobrazením kontaktní čočky je zaostřená, zbývající část je rozostřená.

Ke každé minci se dodává katalogová karta modré barvy, na níž je popis mince a její plastické vyobrazení.

Otto Wichterle
Obecní dům


Obecní dům v Praze
Dvousetkoruna je ražena ze slitiny obsahující 925 dílů stříbra a 75 dílů mědi a vydává se ve dvojím provedení, v běžném a špičkovém (proof), které se liší povrchovou úpravou a provedením hrany. U mincí špičkové kvality je pole mince vysoce leštěné a reliéf je matován, hrana je hladká s vlysem „ČESKÁ NÁRODNÍ BANKA * Ag 0.925 * 13 g *“. Mince běžné kvality mají hranu vroubkovanou. Průměr mince je 31 mm, hmotnost 13 g a síla je 2,2 mm. Stejně jako u každé ražby mincí jsou i u těchto mincí povoleny odchylky v průměru 0,1 mm a v síle 0,15 mm. V hmotnosti je povolena odchylka nahoru 0,26 g a v obsahu stříbra odchylka nahoru 1%.

Na lícní straně dvousetkoruny se nachází vyobrazení „Věrnosti“ z výzdoby Primátorského sálu Obecního domu v Praze. Vlevo od vyobrazení „Věrnosti“ je stylizovaným secesním písmem název státu „ČESKÁ REPUBLIKA“ a pod ním označení nominální hodnoty mince se zkratkou peněžní jednotky „200 Kč“. Minci razila Česká mincovna, její značka tvořená kompozicí písmen „Č“ a „M“ je pod označením nominální hodnoty mince. Motivem rubové strany mince je průčelí Obecního domu v Praze. Vlevo od něj je stylizovaným secesním písmem nápis „OTEVŘENÍ OBECNÍHO DOMU V PRAZE“ a letopočty „1912“ a „2012“. Autorkou mince je akademická sochařka Majka Wichnerová, její iniciály, které jsou tvořeny písmeny „MW“ “, jsou při levém spodním okraji dvousetkoruny.

Ke každé minci se dodává katalogová karta zlaté barvy, na níž je popis mince a její plastické vyobrazení.

Obecní dům
 

 

Mince se vydává vždy ve dvojím provedení ražby, které se liší povrchovou úpravou a hranou. Klasické běžné provedení má stejný lesk mincovního pole i reliéfu a vroubkovanou hranu. Mince ve zvláštním špičkovém provedení (tzv. proof) pro náročné sběratele má mincovní pole leštěné do vysokého lesku a reliéf je matován. Hrana mince ve zvláštním provedení je hladká s vlysem "ČESKÁ NÁRODNÍ BANKA * Ag 0,900 * 13 g *". Mince v běžném i proofovém provedení jsou raženy ze slitiny obsahující 900 dílů stříbra a 100 dílů mědi. Hmotnost mincí je 13 g, průměr je 31 mm a síla 2,35 mm. Obdobně jako u každé ražby mincí jsou i u těchto mincí povoleny odchylky v průměru 0,1 mm a v síle 0,15 mm. V hmotnosti je povolena odchylka nahoru 0,062 g a v obsahu stříbra odchylka nahoru 1 %. Ke každé minci se zdarma přikládá tzv. katalogová karta pohlednicového formátu, zhotovená na polokartónu různé barvy. Mince je vyobrazena stříbrně s plastickým reliéfem, technikou tzv. suché pečeti. Text je dvojjazyčný v češtině a angličtině. Karta pro obě provedení mince je společná. Velikost vyobrazených mincí neodpovídá skutečnosti. Kliknutím na obrázek mince je lze zvětšit. Další podrobnosti o těchto i dalších mincích naleznete na adrese Zlatemince.cz 




 

 

Podobné sady mincí naleznete na stránce:

- SADA 8 STŘÍBRNÝCH PAMĚTNÍCH MINCÍ ČR BĚŽNÉ KVALITY
- SADA 8 STŘÍBRNÝCH PAMĚTNÍCH MINCÍ ČR ŠPIČKOVÉ KVALITY

Tip :  
Stiskem klávesy F11 se zvětší náhled. Dalším stiskem se vrátí původní stav.

Doporučujeme navštívit :

- DESET STOLETÍ ARCHITEKTURY - SADA ZLATÝCH MINCÍ
- ČESKOSLOVENSKÉ DUKÁTY - KAREL IV
- ČESKOSLOVENSKÉ DUKÁTY SVATOVÁCLAVSKÉ
- ZLATO - VÝHODNÉ ULOŽENÍ FINANČNÍCH PROSTŘEDKŮ

Prameny :
Česká národní banka

Internetový katalog zlatých a stříbrných mincí české státnosti od roku 1918
Zlatemince.cz

Největší internetový obchod s numismatikou specializovaný na mince Československa, České a Slovenské republiky.  Nabízí rychlý a pohodlný způsob objednání, bezpečnou a diskrétní dodávku vybraných mincí až do domu.

Využijte našich služeb a pořiďte si vlastní sbírku mincí. Investice do zlata je navíc osvobozena od DPH ! 


Numismatika pro Vás | Cena zlata | Tip na dárky | Mince EU / svět | Aktuality | Mapa stránek | KontaktyRSS | Napište nám | Tisk | Nahoru | Zpět
Zlatemince.cz - Investiční zlato. Zlaté slitky, zlaté mince. Medaile Pražské mincovny a České mincovny, mince ČNB. ©2003 - 2013 Zlaté Mince - Numismatika