AKTUALIZUJTE STRÁNKU: Stiskem kláves F5 obnovíte plný obsah této stránky.
Mapa Česká mincovna

60. výročí ukončení 2. sv. války


Náhled Averzní strany - 60. výročí ukončení 2. sv. války Náhled Reverzní strany - 60. výročí ukončení 2. sv. války
VYPRODÁNO
dlohodobě nedostupné


NA ŽÁDANKU O ŽÁDANKÁCH
SPECIFIKACE
Stříbrná pamětní medaile
Autor: ak. soch. Ladislav Kozák
Rytec: Lubomír Lietava
Ražba: Česká mincovna

průměr: 50 mm
hmotnost: 42 g
ryzost stříbra: 999/1000 Ag
hrana hladká
provedení proof - limit 500 ks

60. výročí konce 2. světové války


jak získat vzácné, vyprodané mince



Chcete vědět, co znamenají zkratky Proof | B.k. | Patina ?

VÍTE, ŽE: Česká mincovna a.s. není státní podnik? Je to běžná, soukromá společnost. V Čechách žádná státní mincovna neexistuje! Obě české mincovny, Pražská i Česká splňují technické požadavky ČNB, kladené na ražbu oběhových mincí ČR.
ČNB prodává pamětní mince jen ve specializovaných prodejnách numismatiky.

KATEGORIE

České medaile ze zlata, stříbra, platiny Události

VÝHODY

Diskrétní balení zásilky
Plné pojištění zásilky v ČR i v SK

SPECIFIKACE

Stříbrná pamětní medaile
Sádrový model: ak. soch. Ladislav Kozák
Rytec Lubomír Lietava
Ražba: Česká mincovna a.s.
Emitent: Česká mincovna a.s.
Emitentem není Česká národní banka!
Nejedná se o oficiální, státní emisi České republiky...

průměr: 50 mm
hmotnost: 42 g
ryzost stříbra: 999/1000 Ag
hrana hladká
provedení proof - limit 500 ks

ČASTO VÁS ZAJÍMÁ
Česká mincovna není státní podnik? Není. Česká mincovna a.s. je soukromá firma. Zřizovatelem České mincovny (ČM) není ani Česká republika, ani Česká národní banka. V České republice navíc působí dvě české mincovny. Česká a Pražská mincovna. Obě jsou privátní mincovny, razící mince na zakázku.
Česká mincovna nevydává české mince? Ne. České mince vydává výhradně Česká národní banka, nikoliv Česká mincovna. Autentické české mince musí mít vyznačenu nominální hodnotu v platné české měně (Koruna česká, zk. Kč) Na českých pamětních mincích jsou uváděny nominální hodnoty: 200 Kč, 500 Kč, 2000 Kč, 2500 Kč, 5000 Kč a 10 000 kč. Největší česká mince zhotovená v jediném exempláři má nominální hodnotu 100 000 000 Kč.
Proč je na české minci cizí královna? Protože nejde o českou minci. Portrét anglické královny je jasným znamením, že se nejedná o českou minci. I když je motiv mince věnován českému tématu, nebo je mince vyražena v Čechách, nelze tyto exotické ražby vydávat za české mince. Ze zákona je českou mincí pouze mince vydaná Českou národní bankou. Popis a vyobrazení každé české mince je součástí sbírky zákonů. Dalším rozlišovacím prvkem nečeských mincí je nominální hodnota v Novozélandských dolarech nebo v měně ostrovního státu Samoa.
Kdo vykupuje mince České mincovny? Medaile České mincovny můžete nabídnout ke zpětnému odkupu přímo výrobci. Další možností, je vydražení medaile v elektronické aukci, které pořádáme v pravidelných intervalech. Poslední možností je výkup medaile za cenu drahého kovu. Medaile je v tomto případě předána do rafinérie k přetavení.


II. světová válka – největší a nejničivější válečný konflikt v dějinách lidstva, který se rozšířil na tři kontinenty. Válka si vyžádala více než 60 milionů obětí, zpustošila rozsáhlá obydlená území, škody na majetku a kulturním dědictví přesáhly vyčíslitelné hodnoty. Konflikt začal 1. září 1939 a v Evropě oficiálně skončil 8. května 1945 kapitulací Německa.

Po I. světové válce se poražené Německo ocitlo v hluboké hospodářské i morální krizi. Přišlo o část území, bylo nuceno platit astronomické částky válečných reparací, nezaměstnanost dosáhla kritické úrovně. V takovém prostředí se dařilo různým extrémistickým skupinám. Největší podporu si postupně získala NSDAP, strana národních socialistů vedená Adolfem Hitlerem, která slibovala práci a zrušení potupných podmínek daných Versailleskou smlouvou. Na Hitlerovu stranu se přiklonily i velké průmyslové podniky, které jeho stranu štědře sponzorovaly.

NSDAP postupně zlikvidovala veškeré politické konkurenty a pomocí propagandy a násilných činů se chopila moci, přičemž otevřeně hlásala nenávist vůči Židům a komunistům. Stále více se prosazovala nacistická ideologie typická představami o nadřazené germánské rase.

Trpělivost vítězných mocností Němci vyzkoušeli v roce 1936 vojenským obsazením demilitarizovaného průmyslového Porýní. Francie ani Velká Británie nezasáhly. Ve stejném roce se Německo angažovalo ve španělské občanské válce, když spolu s fašistickou Itálií poskytlo vojenskou podporu stejně orientovanému Franciscu Francovi.

Už v roce 1937 se rozhořel konflikt v Asii, když Japonsko vpadlo do Číny. V Evropě se ke krveprolití teprve schylovalo. Hitler v roce 1938 k Německu připojil Rakousko (anšlus) a pohrozil válkou, pokud mu nebudou postoupeny československé Sudety. Britský premiér Neville Chamberlain proto inicioval schůzku, která se uskutečnila 29. září v Mnichově. Zástupci Francie, Velké Británie, Itálie a Německa pak vyzvali Československou vládu k odstoupení pohraničí. Prezident Beneš na výzvu nakonec přistoupil. Už 15. března 1939 ale německá vojska obsadila zbytek země a z Čech a Moravy vytvořila protektorát. Na Slovensku vznikl samostatný stát vedený loutkovou klerikální vládou, která se vyhlásila za spojence Německa.

Aby Hitler eliminoval případnou vojenskou reakci z východu, uzavřel s hlavním rivalem Sovětským svazem dohodu o neútočení (pakt Ribbentrop-Molotov). Zároveň si obě mocnosti domluvily rozdělení Polska a sfér vlivu v Pobaltí.

Polsko nacisté napadli 1. září 1939. Intervenci odůvodnili přepadením německého vysílače Gleiwitz, které podle propagandy měli uskutečnit Poláci. Ve skutečnosti se jednalo o členy německé speciální jednotky převlečené do polských uniforem, kteří kvůli vytvoření záminky k agresi obětovali své krajany obsluhující zařízení. I přes odhodlaný odpor, nemohla polská armáda takticky i technicky lépe vybaveným německým vojskům dlouho vzdorovat. Zejména, když východní část Polska obsadil Sovětský svaz.

Hitler, povzbuzen úspěchem, začal napadat západoevropské státy a brzy pokořil i Francii. Naproti tomu letecká kampaň nad Anglií ztroskotala. Významnou úlohu v letecké Bitvě o Británii sehráli vedle domácích i zahraniční piloti, zejména ti polští a českoslovenští.

Po neúspěchu nad Anglií se Hitler obrátil na východ s tím, že Británii pokoří až po zničení Sovětského svazu. Východní tažení bylo pojato jako rozšiřování životního prostoru německého národa (Lebensraum), který podle nacistické ideologie představoval nadřazenou rasu. Tomu odpovídala i nevídaná brutalita, s jakou se okupační vojska na dobytých územích chovala. Jenom v Bělorusku bylo vypáleno více než 600 vesnic, přitom 186 z nich už nikdy nebylo obnoveno.

Sovětská armáda pod soustředěným náporem dobře takticky i technicky vybavených německých armád ustupovala. Desetitisíce vojáků padly do zajetí. Na často chaotickém vedení bojů se podepsaly i stalinské čistky v třicátých letech, při nichž Rudá armáda přišla o řadu zkušených velitelů. Hitlerovská vojska se podařilo zastavit až u Moskvy. První velkou porážku utrpěla německá armáda u Stalingradu a obrat dokonal kolosální střet u Kurska, kde se zároveň odehrála největší tanková bitva v dějinách válek (Prochorovka). Němci začali prohrávat také v severní Africe, a když se 6. června 1944 vylodila spojenecká vojska v Normandii, síly se definitivně překlopily a od té doby se Hitlerovy armády bránily útoku ze dvou směrů.

16. dubna 1945 byla útokem Koněvových a Žukovových armád zahájena bitva o Berlín. Do centra města vojáci Rudé armády vstoupili 30. dubna, ve stejný den spáchal Adolf Hitler sebevraždu. Bezpodmínečná kapitulace německých vojsk vstoupila v platnost 8. května 1945, o den později vjely tanky Rudé armády do Prahy, která 5. května povstala proti okupantům. Poslední bitva za účasti tanků, dělostřelectva a kaťuší se odehrála u osady Slivice u Milína na Příbramsku.

Zlaté slitky značky Argor-Heraeus dovážime do ČR již 15 let! Vyberte si investiční zlaté slitky značek Argor-Heraeus, Pamp nebo Münze Österreich. Investiční zlato - Zlín. Specializovaný prodejce investičního zlata Výkup zlata je u nás stejně snadný, jako jeho prodej.
Slavný Krugerrand je nadále cenově nejvýhodnější formou nákupu zlatých mincí. Investiční slitky hmotnosti jedné troyské unce (1 Oz) tvoří základ investičního portfolia. Vídeňský filharmonik je nejoblíbenější evropskou mincí. Razí se z ryzího zlata. První zlatá cihlička je dárek, na který se nezapomíná.
VYUŽIJTE NAŠI BEZPLATNOU LINKU

800 222 800
Pokud jsme na stránkách zlate-mince.cz nezodpověděli všechny vaše otázky, zavolejte nám! Zeptejte se na vše, co byste rádi věděli. Na bezplatné telefonní lince 800 222 800 vám rádi vysvětlíme vše co vás zajímá. Bezplatná linka je v provozu každý pracovní den od 8:00 do 16:00 hod. Naši operátoři jsou připraveni odpovědět na všechny vaše dotazy.
Poradíme vám s výběrem vhodných mincí a slitků. Doporučíme vám vhodný reprezentativní dar pro vaše blízké, nebo obchodní partnery. Informujeme vás o aktuální ceně investičního zlata. Dozvíte se podrobnosti o vaší objednávce. Rádi odpovíme na vaše dotazy. Naši specialisté mají 21 let zkušeností s prodejem investičního zlata. Obraťte se na nás s důvěrou. Těšíme se na vaše zavolání.
POZNÁMKA
Medaile není zobrazena ve skutečné velikosti. Kliknutím na obrázek se zvětší.
K medaili je dodáván certifikát potvrzující její parametry. 
 
DPH 21% v ceně

Prodej zboží s místem dodání mimo Českou republiku podléhá dle § 110 zvláštnímu režimu jednoho správního místa a daň z přidané hodnoty podléhá legislativě příslušného státu.

KREDIT
Kredit pro věrnostní program ZLATÉ MINCE
kód: CRM51 nákupem získáte +8,00 ZM


HODNOCENÍ UŽIVATELŮ
5

Hodnotilo 5 sběratelů

Hlasovat mohou pouze
přihlášení uživatelé!


SDÍLEJTE S PŘÁTELI
ČASTO HLEDÁTE
mince a medaile z oblasti, která vás osobně zajímá. Možná vaši pozornost zaujmou právě tato témata:

zlato stříbro
ČASOPIS MINCE A BANKOVKY
Jediný v Čechách a na Slovensku. Získáte exkluzivně pouze u nás.

Alžběta Slámová: Medailérství je škola na celý život Mistři české numismatiky

Čtyřiadvacetiletá výtvarnice Alžběta Slámová patří k výrazným talentům nastupující generace mladých českých medailérů. Její první ražbou se stala plaketa, kterou navrhla v roce 2011 jako součást své diplomové práce.

Už o rok později se zařadila po bok umělců zapojených do programu Kalendárium Pražské mincovny s medailony věnovanými založení Tělocvičné jednoty pražské a památce Antonína Langweila. Rodačka z Jablonce nad Nisou své umělecké sklony nepromítá pouze do nízkého reliéfu: zabývá se také grafikou a miluje vážnou hudbu, která se jí stala životní zálibou i prostředkem k relaxaci. Jako houslistka působila Alžběta v řadách Jabloneckého komorního orchestru.

Kde jste brala inspiraci při tvorbě návrhu pro medaili, která připomíná Antonína Langweila?

Nejdříve jsem samozřejmě použila internet, jako nejdostupnější pramen informací. Výhodou je, že Langweilův model Prahy byl digitalizován, takže jsem si ho mohla virtuálně prohlédnout. Samotná Praha, průhledy mezi krásnými budovami, její věže a brány mi nabídly kompoziční řešení na výšku, které je použito u obou stran.

Popište prosím svůj návrh.

Portrét Antonína Langweila i motiv Prahy se odehrávají v obdélníkovém pásu probíhajícím středem medaile. Čisté plochy, které oba motivy ohraničují, symbolizují hladkou plochu papíru, se kterým Antonín Langweil den co den přicházel do styku, ať už jako kreslíř či grafik, především však jako trpělivý architekt papírového modelu Prahy.
Při modelování jsem se inspirovala jeho vlastními autoportréty, které se nám dochovaly.

Celý článek naleznete v časopise Mince a bankovky č. 3/2013



HERALDIKA NA MINCÍCH A MEDAILÍCH (15) Stará a nová elita

Rychlý ekonomický rozvoj západní a střední Evropy v druhé polovině 19. století postavil národy tvořící habsburskou monarchii, do nové situace.

Ty vyspělejší úspěšně absolvovaly průmyslovou revoluci, která měla i politické důsledky. V českých zemích začalo vlastenectví opouštět kabinety intelektuálů a projektovalo se do politické praxe. Zároveň se měnila jména majitelů zámků a paláců, nad jejichž vraty se vedle starých erbů objevovaly jiné, neznámé a zjevně nové.

Na každé svatbě se najdou klevetníci. Nechyběli ani na té, ze které se roku 1900 čerstvě sezdaná dvojice vracela na velkostatek Chotoviny. Novomanželé už odjeli, ale před chrámem ještě postávali hloučky zvědavců. V jednom zaznívalo: „Té parády, pozlátka a erbů. Nevídáno. A víte-li pak, jak je to s jejich urozeností? Ženich, Ervín Nádherný z Borutína, má urozenost po dědovi, pražském měšťanovi, který si ji koupil teprve roku 1838! A panna nevěsta Ringhofferová? Baronka? Darmo mluvit. První Ringhoffer přišel do Prahy před sto třiceti lety jako kotlářský tovaryš. Tak je to!“ Po překonání krize v sedmdesátých letech se český průmysl a zemědělství rychle vyvinuly na poměrně vysokou úroveň. Jedním z důsledků byl růst národního sebevědomí a z něho plynoucí politické požadavky Čechů a Moravanů. Důležitou společenskou silou se stávali podnikatelé. Ve společnosti začali nahrazovat šlechtu v jejích tradičních pozicích. Avšak také někteří členové vysoké šlechty nový pohyb zachytili a s úspěchem se prosazovali ve sféře velkopodnikání. Na druhé straně také část špičky průmyslnické vrstvy zatoužila po lesku urozenosti a jeho ztělesnění – erbu.

Celý článek naleznete v časopise Mince a bankovky č. 6/2016.

VÍCE O ČASOPISU DALŠÍ ČLÁNKY

NEAKTIVNÍ COOKIES

Vypnuté cookies nám nedovolují ladit tyto stránky dle vašich preferencí. Jejich aktivací nám umožníte lépe pečovat o vaše pohodlí. Více o cookies.
©2003-2024 Zlaté mince - Numismatika. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování textů a fotografií je bez písemného souhlasu zakázáno.

RESPEKTUJEME VAŠE SOUKROMÍ.

Tyto stránky upravujeme pro vaše individuální požadavky pomocí cookies. Jsou bezpečné, bezplatné a umožňují nám 'ladit' tyto stránky a nabízet ve slevě zboží dle vašich osobních preferencí. K jejich použití je vyžadován váš souhlas. Více podrobností se dozvíte na stránce cookies ...